Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ιταλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, διεξήγαγαν το διαγωνισμό «Comme des chefs!» για το έτος 2025.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των Σ.Α.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος του διαγωνισμού ήταν η προώθηση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς όπου η γαλλική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα και η γνώση της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης.
Επίσης, στόχος του διαγωνισμού ήταν να συνεργαστεί κάθε τάξη για την εκτέλεση μιας συνταγής στα γαλλικά με βάση το προτεινόμενο θέμα. Η πρόταση έπρεπε να υποβληθεί γραπτώς και σε μορφή βίντεο.
Η ΣΑΕΚ Αμαρουσίου με χαρά και ιδιαίτερο μεράκι από όλους τους συντελεστές συμμετείχε στο διαγωνισμό αυτό με την ειδικότητα Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής (Δ’ εξαμήνου). Η συμμετοχή μας αφορούσε το πεδίο της Ζαχαροπλαστικής, με τη συνταγή που είχε τίτλο Aegean Breeze / Brise Egeenne – Gateau au yaourt και βασίστηκε σε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (γιαούρτι με μαστίχα Χίου, μανταρίνι και καρδιά από φιστίκι Αιγίνης) σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της βιωσιμότητας και ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.
Aegean Breeze / Brise Egeenne – Gateau au yaourt
Όλοι οι συντελεστές της συμμετοχής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους, αλλά και ειδική αναφορά για το ρόλο τους:
- Την υλοποίηση και παρουσίαση της συνταγής εκ μέρους του τμήματος έκανε η σπουδάστρια Νικολέττα Καφφέ.
- Τη συνταγή Aegean Breeze επιμελήθηκε ο εκπαιδευτής της ΣΑΕΚ και ζαχαροπλάστης κύριος Σωτήριος Λασκαρίδης.
- Τη μετάφραση της συνταγής από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και τη γενικότερη υποστήριξη σε θέματα γλώσσας επιμελήθηκε η εκπαιδεύτρια Γαλλικών της ΣΑΕΚ κυρία Ευαγγελία Ζήκου.
- Την παραγωγή του βίντεο (λήψη, μοντάζ, ήχο) ανέλαβαν οι εκπαιδεύτριες της ΣΑΕΚ κυρίες Μαρία Σούλη και Λουκία Τζιβελέκη.
Δείτε τη λίστα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 1ου διαγωνισμού Comme des Chefs 2025, υπό την προεδρία του σεφ Jean-Marie Hoffmann.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 31 επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα και η κριτική επιτροπή τόνισε την εξαιρετική ποιότητα των δημιουργιών που υποβλήθηκαν. Κάθε συμμετοχή αξιολογήθηκε διπλά – από έναν επαγγελματία της εκπαίδευσης και έναν επαγγελματία της γαστρονομίας με φύλλο αξιολόγησης.
Δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού 2025. Όλοι οι συμμετέχοντες σπουδαστές θα λάβουν δίπλωμα συμμετοχής.